Church of S. Giusto and Donato
2001, Monteroni d’Arbia (SI)

The project takes the shape of a sort of “embrace” by and external shell of concrete brick, deftly cut by a number of calibrated openings that regulate the relationship between the building and the public space. The project parameters included the need to build the new church on a cement basement, a feature that was designed in the 1960s to serve as a crypt but has always been used to hold religious services.

A determination to overturn the existing environmental hierarchies from the adjacent road (the Via Cassia) to the square in the rear constitutes the main thrust of the project, which assigns the access ramp a key role in this connection. By invading the public space, this ramp “imposes” the presence of the building while furnishing a clear idea of its composition.

The interior is wholly focused on the intersections between the ceiling of wood panels and the sinuous course of the vertical walls in search of a space that is never rigidly symmetrical, one that is not designed with reference to the typological constants typical of religious buildings but in accordance with compositional principles of a somehow “secularizing” nature with respect to the planning problem addressed.

From “L’Architetura Cronache e Storia” , Mario Capranica, Ott. 2001